Harta San Marino - Harta Europa

San Marino

 

Este situată în sudul Europei, în centrul Italiei, în apropierea ţărmului Adriatic.Are un relief de coline joase, dominat de trei vârfuri ale lui Monte Titano, Apeninii Nordici.Cel mai înalt vârf are 755 m.
Este străbătut de râul Marano, ce se varsă în Marea Adriatică.Alte râuri: Ausa, San Marino.


Clima: mediteraneeană, cu ierni calde şi veri însorite.
Grupuri etnice: sanmarinezi, italieni
Religie: romano-catolică
Limba oficială: italiana
Moneda: Euro


În 1720 Sardinia a devenit un regat independent sub casa de Savoia, conducătorii Piemontului. La momentul unificării italiene în 1860, regele Sardiniei a devenit regele Italiei.
Republica San Marino (Serenissima Republica di San Marino), unul din cele mai mici state din Europa şi din lume, are parlament (Marele Consiliu General) şi 2 şefi ai statului, căpitani regenţi.
Capitala: San Marino
Alte oraşe: Fiorentino, La Dogana, Borgo Maggiore
Administrativ este împărţit în 9 castelli (municipalităţi).


Istoric


San Marino a aparţinut moşiei feudale a episcopatului de Montefeltro până în 1300. Această moşie, cu sediul la San Leo, făcea parte din statul papal. Luptând împotriva dominaţiei episcopale şi pentru desfiinţarea tributului au reuşit să se elibereze datorită Sfântului Marinus, care le-a conferit acest drept cu ocazia conventului din valea Saint Anastasio în 1296. Marinus, care fugind de furia anticreştină a autorităţilor romane, un cioplitor în piatră dalmaţian, a construit cu mâinile sale o capelă de piatră, clădire veşnică asemeni credinţei lui. A mai săpat în stânca exterioară muntelui Monte Titano un pat de piatră, simbol al credinţei şi muncii lui. Moare la 3 septembrie 1301. Conform legendei a lăsat moştenire poporului muntele, munca şi convingerea sa în libertate. Oamenii locului, ce era formată dintr-o comunitate săracă, simplă dar cu credinţa în Dumnezeu, au cultivat terenul pietros de la poalele muntelui unde se afla capela. Izolaţi de lume, erau convinşi că nu au nici o obligaţie faţă de nimeni.


Armatele papale şi ale împăratului au încercat să străpungă zidul de piatră grosolan ridicat de populaţie. Capela a devenit biserica comunităţii şi loc de întâlnire a satelor vecine. Timp de 2 secole convingerile îi unesc pe oameni şi consolidează comunitatea, legându-i de munte.Poporul emite legile statului, care încă se afla sub legăturile feudale ale episcopiei San Leo.


În 1351, episcopul Peruzzi, învins de către Ghibellini, pierde şi San Leo. Populaţia din San Marino îi oferă adăpost cu condiţia să semneze documentul de scutire de obligaţii feudale. San Marino rămâne un teritoriu liber, în timp ce împrejur domnesc seniorităţile şi principatele. San Marino se numeşte „Republică”, adică democraţie. Timp de 4 secole este apărat de Urbino. La sfârşitul sec.17 ducatul este pe sfârşite. În 1603 San Marino trimite o petiţie papei, rugându-l să asigure teritoriul Urbino în cazul destrămării ducatului. În 1631 moare ducele şi Roma respectă pactul. San Marino nu trece în proprietatea bisericii.


La San Marino oamenii descoperă relicvele Sf. Marinus, le împodobesc cu coroană regală şi dau în scris că el este fondatorul libertăţii lor. San Marino este subordonat Romei. San Marino se înscrie pentru totdeauna în inima şi mintea oamenilor. Este recunoscut de Europa şi de lume. Roma însă vrea să supună comunitatea şi s-o subordoneze papei. Dar cu ajutorul intervenţiei Madridului, Vienei şi Parisului, San Marino îşi recucereşte independenţa, la 5 februarie 1740 de ziua Sf. Agata, ce devine „co-patroana” republicii.


San Marino a supravieţuit intactă atacurilor altor state-oraşe italiene, războaielor Napoleoneene, unificării Italiei şi celor două Războaie Mondiale. San Marino s-a alăturat Naţiunulor Unite în 1992.


Deşi o ţară mică, sunt multe lucruri de văzut:

  • Gărzile în uniforme medievale
  • Cele 3 turnuri pe cele 3 vârfuri ale lui Monte Titano
  • Grand Prix-ul statului San Marino
  • La Rocca (sau Guaita), cel mai vechi turn
  • Palazzo Publico
  • State Museum.

 

Cauta un hotel in San Marino

Vezi San Marino pe harta Europei

  

Linkuri utile
Totul despre San Marino
Camera de comert a San Marino
Zilele Medievale din San Marino
 
 

  

© 2009 HartaEuropa.com                                                        HartaEuropa homepage